Printed Cookbooks in Europe, 1470-1700

Printed Cookbooks in Europe, 1470-1700

Abonnementkosten: € 125.00
Beschrijving: Eerste Engelse druk van een bibliografie van alle tot nu bekende edities van gedrukte kookboeken, die zijn verschenen in Europa voor 1700. Meer dan honderd verschillende titels en totaal 650 edities zijn gedrukt in veertien verschillende talen. Sommige huishoudelijke encyclopedieen met een uitgebreid culinair gedeelte zijn ook in deze lijst opgenomen. Veel van de edities die in dit boek worden beschreven zijn nog niet eerder beschreven in andere moderne bibliografieen.Kookboeken uit de beschreven periode zijn niet langer alleen interessant voor verzamelaars van oude boeken en antiquaren. De geschiedenis van eten wordt tegenwoordig als studievak gegeven aan universiteiten en andere gerenommeerde opleidingen. Deze bibliografie dient als onmisbaar naslagwerk voor studenten om hun weg te vinden binnen de culinaire literatuur. Het boek dient als bron voor de geschiedenis van de keuken, voedselcultuur en gastronomie. Daarnaast is er een groeiende belangstelling voor dit soort boeken vanuit de hoek van literatuurwetenschappers: er komt steeds meer belangstelling voor praktische en didactische boeken, waarvan kookboeken wellicht een van de beste voorbeelden zijn. Deze uitgave bevat informatie over de vindplaats van alle bekende exemplaren van ene bepaald kookboek, beschikbare moderne herdrukken en facsimiles waardoor de kookboeken ontsloten worden voorhedendaagse studies.Met complete titelbeschrijving en technische specificaties van ieder boek, annotaties met details over inhoud, biografische gegevens van auteurs en uitgevers, informatie over de herkomst van recepten, vertalingen en plagiaten. Het bibliografische gedeelte wordt vooraf gegaan door een uitgebreide historische introductie waarin de ontwikkeling van het kookboek als genre wordt geanalyseerd gedurende de eerste twee eeuwen na het ontstaan van de boekdrukkunst, waarbij schrijverschap, uitgeefgeschiedenis, didactische methodes en culinaire processen aangehaald worden.Henry Notaker, zelf literatuurwetenschapper, heeft diverse boeken en artikelen geschreven over oude kookboeken en gastronomische geschiedenis, waaronder een bibliografie van Noorse kookboeken uitgegeven door de Noorse nationale bibliotheek. Hij is lid van de redactie van 'Journal Food and History'.

Dit artikel wordt u aangeboden door: Wannaboeks-Algemeen
Mail dit artikel naar een vriend / kennis / familielid

© 2024 Boeken koop je op boekshoponline.nl  |  Wij hebben momenteel 82119 artikelen in ons bestand